CoreT-cOreT pasal Aq

My photo
diamond bay, Payrock, Malaysia
NamE aq nUROL FasIHA binti NasrI... fRom pEraK...Now STudy kt Universiti Malaya,k.l n wat degree in malaY studies major language n minOr MEDIA..,aq TeLAH dilahirkan pada tggal 24 march 1989 pDa jam 3a.m hri jumaat..BErkt Kelahirn aq..huhu.Mak SY OWG banjar same gak my abah,,so da cmpur2,,sy Pown owg banjar la.hehe,,,,,just a sImple girl..Plesss bg komen Kt MY blog k....

how long I active with blogger

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers
bape owg da skodeng blog aq : web site hit counter

Friday, December 31, 2010

thun Baru 2011...selamT tggl 2010

assalammualaikum..koWg sume pew cer?chat?how about ur azam next year??msti sume dew azam bru kan?aq??same la..hehe..actly aq nak share pasal result aq yg baru jew kuar pagi tdi...how???ehm...xtaw nak kate pew..sedih??GemBIra??kecewa?? tp alhamdulih...aq bersyukur atas apa yg aq dapt n aq da dapt agak da..tp aq mmg agak kecewa kot...dengan 1 pper ney...aq gak xjawb btoi2..tp pper 2 mmg sush giler..,mmg aq target lulus pown da ok...tp yg wat aq kecewa hbis...siyes aq kecewa sgt2...coz pper lain aq dapat A...but disbbkan pper ney result aq jatuh...can u imagine???kecewa beb....1 pper jew wat aq rase down hbis...klu yg len pper aq dpt B kew aq xterasa sgt tp A beb...btoi gak org ckp xgune gak byk A if dew pper aq sangkut...ehm...1st time aq rse kecewa mcm ney...tp alhamdlh,,,cgpa aq still 3 above.....walaupun xdekan,,xpew next sem aq nak kejar blik...pew2 pown aq bgga ngn kengkwan aq yg lain....drg sume dew peningkatan..aq tumpg hppy atas kejyan kowg....wei..next sem aq makesure kejo kowg....aq xnah menyesal aq ambex pper 2 walaupun aq taw 2 pper killer..tp aq still lulus..hahaha..xsgka beb....biarlah...sush2 dlu kan....2011!!!!! Aq akan wat yg lebih terbaik pasney....insyaALLAH...

Wednesday, December 29, 2010

how can La......


hujan lak peTng ney...hujan n hujan...aq rase tiap2 petg hujan kot....teringt aq time blik kg ct sem td..huhh,,,umh aq banjir lorH....huahuahua...tetibe teringt afif yg tome...dye nyanyi lgu ney...hujan ooo hujan kenapa engkau turun?mcm mne aq xturun katak paggil aq..(dengan gaya katak melompat sambil wat bunyi katak ong,,ong)  hahah,,so sweet...rindunye,,walaupun bru semlm aq balik...n then boboi lak akn tiru aksi abg dye...
ney la AfIF..
AFIF N BOI
NEY la pic halaman umh aq yg banjir.hahahaha
kowg2...ct sem watpew jew wei????lame kot...hehehe...just nak share la ct ney aq blik kg xlame semggu jew kot...n then aq blik kl da...pew yg aq wat erk??walalalalal...mcm2 wei....ktrg g men bowling kt alamanda....n then g picnic kt ulu bendol, kuala pilah....g jaln2 kt melaka tp wei...siyes otw nak g melaka mmg jem giler r....nek sakit badan dok dlm kete....hahahah...n then pew lg aktvti plg sllu wat..lepaking kt bd..hahahah...best tgk mthari terbenam.....siyes,,,release tension aq....thank\z my sis yg bwe jalan2....huhuhu
ney kt ulu bendol.....Tgk la Afif 2 ciap pakai goooogle..hahahha
pic aq???hahah,,xley la aurat,,,ececehhhh,,hahaha
ney lak kt BD..hhhhhoho
weiii...actly aq gayut dok atas jmbatn 2..hahaha
mlm yg INdah,,ulallalalalala

bowling times....hahah,,agak2 aq score kew x??jengjengjeng
along dgn penuh gaya...tp???hahhah
angah lak....perggg,,,nmpk mcm score jew,,hahahaha







wehh,,time ney aq btoi2 teringt kt indonesia coz dlu ktrg sllu nek kete kuda..hahahah..cume yg ney lak lembu..haha
ok..ney jew kot aq nak citer,,weyh...iklan jap...result bile nak kuar?hahah..aq da taw da ckit alhamdilh la ok..just 1pper ney result mmg xcun,,,huaa,,disbbkn nila setitik,,,haBiz resut ku...so....xdew pew la..ok..daaaaaaaaaaaaa...hehehehe

Tuesday, December 28, 2010

sePANJAng ct seM....

ASSAlammualaikum....
say hai..say he.....saY ha...hohooho
lame da xmembloggIng..almaklum la ct sem,,,so..sume kene cti gak,,blog,,fb,,twitter,,mys...sume ct..hehe..wahh..rindu giler kt my SWeet blog....greeeeeeeen...i likeeooot..huhu.
wah, bile aq tgk jew blog rame lak yg tag aq...sampey xtaw nak jawb yg ne..huhu..xpew t dew mase aq wat k...fb pown rame yg add tp sory aq xdpt approve sume,,,,,coz anda xDIKENALI..mak pesan" jgn layan ngn org yg kitew x kenal"...so,,aq kene la ikut ckp mak...hehe.
class start 3hb kenapa aq blik awal??
......sebb aq kene stay 4 my lovely projek kolej....love lovely la konOn,,hahah...xpew la ney kot my last projek,,pasney aq nak bla da..g mne????jeng jeng jeng jeng...adalah,,,biarlah rahsia..mybe overc...hahaha
aq nak coret lg actly,,,but my mata so ngantok da ney,,,,lagi2 hujan2 ney....hehehe,,sedap tido la...so..sok aq sambung lg erk..nite sume.....daaaaaa

Friday, December 10, 2010

why jd mcm ney pulak

 hye mY lovely Reader...How aboUT ur life 2day?...thankz Sudi bace my blog
tetibe tgn ney gatal lak taip kt ruangn Blog ney,,,xtaw nak kte pew bUt just nak lUAH sesuatU..just bLOG tmpt aq mengadu..dlu, a suke tulis diari tp sejak msuk U ney uhhhhhh,,mals sudah,,hehehe...aq just nak ckp My BOdy so weak....i DOnt know why But since aq mkn uBT yg doktr bg aq ney,,,aq cepat sgt letih...mybe effect drp yg ubt 2 kot,,but my eyes mmg ngntuk but mte xley pejam,,,aq lak jd cept sgt letih..kdg2 cept marah...n plg pntg aq jd mcm kurg ckit minat nak sembg,,,huaaaa,,,why ngn aq ney,,,xsuke la mcm ney,,,siyesly  aq xsuke mcm ney,,,terpaksa pura2 hppy...bUT aq xhappy pown,,,dgn masalh keluarga lg...aq xley nak citer kt cney,,tp cukp la aq ckp..aq dew big problem,,,n aq terpaksa pendam...aq xpernh citer kt sape2 pown bcoz aq xready g nak citer...mcm ne la doktr xcakp aq ney overstress,,,coz mmg aq stress,,byk bnda aq kene fkir,,,,byk bnda aq kene tanggug,,otak pown da jem,,,xtaw la sampai bile aq dapat bertahan..Aq da xtahn actly, aq rase xhappy mcm dlu..aq xtaw ngape...pura2 ketawa..xtaw la klu dew mmber yg persn.tp aq try sembunyikan setakt yg aq mmpu.aq harap thun bru ney aq dapt hidup baru..YA ALLAH, berikanlah aq kekuatan,,,aq hy ingin kekuatan utk hadpi dugaan ini semua,,andai ini dugaan KAU ke atas diriku aq redha YA ALLH...YA ALLAH kuatkan juga kedua ibu bapaku,,,biar mereka tabah YA ALLAH...Seha SELAGI MAMPU KAU KENE KUAT......ALLAH XPERNAH TGGLKN UMATNYA..

Thursday, December 9, 2010

Hbis da sem3 AQ kt Um...nExt sem Pula......


assalamualaikum...say hYE...sAY ha..SAy hiipppp hipp hOrey...oYEaaaaaaa...yehaaaaa!!!!
heheh...wah,,Giler semGt aq ye..wah,,,mcm ney bIle owg da bis exm,,rase mcm terlEpas 1 bebenn yg sgt bErat..klu kowg Student kowg msti taw la kan perASaan 2..rase nak menjerit Bg 1 Dunia DENGAr,,bUrUng yg terBANG berhenti terbang, semut2 berhnti angkt sisa mknn,,,lebah berhnti hisap madu....awan nak berarak pown kaku,.matahri tersenyum tgk aq,,,n hujan xjadi turun tgk aq yg hppy sgt ney...hahahaha,,wahh,,,deskripsi aq ney melampau sgt kot,,hehehehe..walaweh,,,,that means aq da bis la sem 3 kt Um ney,,,so,,total2 tggl 1 1/2 years je lg aq kt cney,,,pas2 da bis..wahh,,,cepatnye mase berlalu...xpuas g stdy ney,,nak stdy g,,,wah, giler poyo ayat...exm da now tggu result lak la ye...1 pper da kuar da td,,alhmdlh..nOW,, kene prepr utk next sem pula,,,,next sem aq rse lg la mencabar kot..xpew,,,i can do it!!!...sepertI kate sEorg ahli falsafh ney :
Success is a journey, not a destination.
~ Ben Sweetland
  tertibe Aq teringt lak ngn pendpt ARIstotle,,ney aq pernh bce time AQ fom6 lu..".Pengiktirafan dan ganjaran datang kepada mereka yang menunjukkan
kualiti yang baik dalam perbuatannya...."   so,,,,untuk sem depan kene la berusaha lebih ckit,,,,,....wah,,,ubah perangai yg rase xelok 2..pling pEntg kene jg kesihatn,,,sy syg diri sy..fuuhhhhh,,g terbg la sume pEnyakit,,sy nak Chat mcm biasa...hehe...lastly..
Tiada manusia yang berjaya dalam semua yang dilakukannya dan

kewujudan kita ini sebenarnya mesti menempuh kegagalan. Yang penting

ialah kita tidak menjadi lemah semasa kegagalan itu terjadi dan
kekalkan usaha hingga ke akhir hayat.
renung2 kan dan selamt beramal,,pesann iKlhas dan dekt bukn jauh k,,,,dr Nurol Fasiha....heheheheh


Wednesday, December 8, 2010

oVersTRESSS

tadi aq g PPUM...ingt nak la wat check up tp giler kEntang penuh..so,,xdew pilhihan kene la g Klinik KK12..otw nK g sane dew sebuah lori besar terbabs betoi2 merentang jalan,,so mmg hot Jem teruk,,nseb bek la aq nek motor..ley la men cilok2...aq pown g jumpe Doktor..kenapa??sbb aq skit la xkan suke suki jew..hahhaha..1st nurse 2 ambex tekanan darah aq,,,dekt 10x still xley bace ...tgn aq da lenguh...sakit kot..dye suh aq cool..relax..dont be stress..akhirnye brru dapt detect,,huhhhh,,tekann darh aq rendah,,,n then suhu lak tinggi tp still terkawal,,padahal badan aq rase panas pown kot,,aq rse nOrmal jew..pas2 aq ty pasal tulg belakg aq yg sllu sakit ney..aq ckp la pernah xcdnt dlu...badan aq kene hempap ngn mOtor tp da lame da 3thun...doktr bg aq ubt tahn sakit,,dye suh try lu..after 2week if xok dtg sane blik...n then aq minx la ubt MIGRAIn coz ubt aq da bis stock,,,doktr ty aq sllu sakit x?aq ckp la yess,,,b4 i can't sleep with normal..kepala sllu sakit n then kekdg xley bernafas...dr ckp aq oVERSTRESS,,,,,jgn makn ubt time sakit kepala,,da 2 aq nak mkn pew?dye suh aq relax n cool jew...aq minx ubt dyde bg ckit jew..coz tkut aq addicted...ney pown aq da bese sakit jew telan ubt...n NO PANADOL!!!,,huaaaa,,letak jauh2,,,coz if x t penykit len yg datg,,n akan jejaskan OTak aq,,huaaa,,,ptut now aq cepat sgt lupa..n lambt loading...aq kene hppy sllu n jgn pkir sgt masalh...".take urself,,,if u dont love urself u will sick.."..doktr 2 pesan kt aq,,,n then always pakai swetr if ada kt tempt sejuk..kurgkn minuman berkafein...mcm taw2 jew aq suke minumn mcm 2,,heheheh...ok,,,sye xnak sakit,,sy sayg diri sy,,,huaaa,,byk lg impian aq nak capai...so,kene ikut pesan doktr,,k, aq nak tido nak rehat,,hehehehehe,,daaaaaaaaa....assalamualaikum,,

Tuesday, December 7, 2010

KEnapa perempuan MUdah menangis

semalam aq citer pasal kelebIhan senyum,,riNey aq nak citer KENAPA PULA AGAKNYA PEREMPN LEBIH MUDAH MENANGIS???? Ayuhak kengkawan kitew bace stOry ni....

Suatu hari, seorang anak bertanya kepada ibunya, “Ibu, mengapa ibu menangis?”
Ibunya menjawab, “Sebab ibu adalah perempuan, nak.”
“Saya tidak mengerti ibu,” kata si anak.
Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. “Nak, kau memang tak akan mengertiĆ¢€¦”
Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya. “Ayah, mengapa ibu menangis?”
“Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas,” sang ayah menjawab.
“Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan.”
Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu malam, dia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, “Ya Allah, mengapa perempuan mudah menangis?” Dalam mimpinya dia merasa seolah-olah mendengar
jawapannya:
“Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama.
Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.
“Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.
“Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.
“Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.
“Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.
“Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya.
Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak..?
“Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.
“Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah “air mata kehidupan.”
so,perempuan menaNGIS BUKN SBB MEREKA LEMAH Tetapi itulah fitrah kEJADIAN seorang wanita,,,

Monday, December 6, 2010

U WANNA KNOW 25 RANDOM THINGS ABOUT ME ? LETS CEKIDOT BEBEH ! =P

assalammualaikum....HYe,,,hoii......mulakan hari ney ngn senyuman,,,agagagagag..eceh!!,,hehehe..Riney actly i want 2 ansWEr qUestion dari Sowg mmber nEy yg telah Tag aq,,heheh,,1st time kene Tag,,,wah,,dye nak taw 25 Random thing abOut Me,,wow,pew yg aq nak merepek ney,,ok, 4 special person  cikida   aq jawb k..oK cikida..PEACE!!!!  Bytwy thankz sudi tag sy...hehehe

R.U.L.E
"Once you have been tagged,you are supposed to write a note with 25 random,things,facts or goal about you. At the end,choose 25 people to be tagged. You have to tagged the person who tagged you. If i tag you,its because i want to know more about you."

1. Full name aq nUrol fasiha,,tp owg sllu salah eja,,dew yg eja Nurul... dew yg eja   FASha..hehe,,tp u'll call jew seha pling glamour SaloMA,,,hehe
2. kenAPA nama aq sALOMA kt nick name??sbb suke ati aq la...Sengal jew Jwapnkan,,hahaha
3. Umo??perluke?xpew la nak penuhkan Kolum ney aq jawb jew la...ala,,,malu la pulak,,hehe,,mUda lagi kot,...tHun 1989,,sebaya kamo la cikida,,hehehe..muDa lg kan??kan?
4. aq aSAl owg peGhok a,k,a PErak,,hehe,,ate nye mike owg jOhor ye?hehe..abAH owg perak but my mOm owg selangor n nOw menetap kt PERAK..
5. EHm,,study kt UM..ala..klu kowg nak g mId valley mesti taw UM kt mne,,,hahah,,aq ambex couse Language n Media...nOW 2nd year...
6. aq ney byk tukr sek ckit,,,heheh,,pling INgt time form 6th kt St aNTHOny,,hahaha,,mane xnye sEk lELAki kot,,,gile dahsyat,,hahaha..tp xlame la tahn..pas2 trnFer KT SMK kHIRJOHARI
7. lg? hahah,,ney special ckit aq ney darah banjar,,mak n abah pown banjr,,,so,,banjar+banjar=banjar kuasa 2,,hahaha..ayuhak!!! tp aq xpandai sgt la speaking banjar tp klu nak ngumpat 2 aq still fhm,,haha
8. aq sUke berangan...berimaginasi gi2,,baik utk oTak taw berangan neY,,haha,,so,, ayuhak berangan,,hehe,,tp aq berangan bnda yg positif jew cOnth nak kwen ngn anak Tan sri,,hahaha,,sengal jew..
9. aq dew angan2....ha?angan2 lagi,,haha,,aq nak sambung Master...nak sgt dpt title...DR NUROL FASIHA NASRI...pergghhhh,,,sedap name 2 mcm sesuew jew..aq INgt nak terbitkan syarikat penerbitan senDiri..aq nak jD bos,,,DEsign sendiri EvRTG yg aq suke..hahaha..pas2 buk2 sume dew cop nama aq,,,wah!!!!!,,gile berangan aq ney,,
10. aq nak pusING 1 Dunia ley x??yehaaaa...aim 20 buah negara sepnjg hidup aq nak jelajah,,,bapak kaye aq ney,,hahaha
11. aq xsuke habiskan mase kt umh,,suke kuar,,kowg nak taw Even umo aq 18tahun aq da start keje kt KL...parents aq caye lak,,heheh,,nak taw aq keje  pew?heheh,,malu la nak ckp..xpew la jnji halal,,,tp aq bgtaw jgn gelak lak..aq kejew kt Bengkel kete,,hahah...jd mekanik..haha,tipu jew,,but as a CLERK..Kowg byg evryDa\y aq kene BEkerja ngn sume lelaki,,,gile ah,,,tp BOS aq mmg sportg sllu blnje mkn,,muda lg pown,,hensem,,hahaha
12. aq ney acly byk da pengalmn keje...aq nah keje kt fITNess Centre...wah,,arey2 g gym gi2...pling best experient jd gurU ganti kt SK khirjohari.,mmmg syokk,,,sampey skunk title "teacher"  melekat kt aq,,
13. aq ney sgt teruja ngn kete yg sgt2 Come pew lg sure la mini Cooper s....pergghhhh,,giler come aq nak temph 1,,haha
14. lg 1 aq ney agak sengal lmbt ckit LOading 2 mmber2 aq ckp la,,kwan2 ckp aq pakai mOziela jenis lame,,hahahah..drg yg sengal ckp aq mcm 2,,xbaik taw,,hahah
15. aq ney sgt2 penakut aka lEmah semgt,,huaaa,,,sgt xsuke tgk citer hantu,..pernh skli movie xstrt g aq da menjerit kt dlm wayg,,hahahah,,sume tgk aq,pas2 tobat xnak tgk da..
16. sgt xcited ngn white n black,,,,cun siot,,,,kwn2 aq ckp 2 colour taik cicak,,weekkk,,bg aq sgt anggUn,,hahah
17. dlu cita2 aq nak jd arkitek tp sbb kurg pandai,,tebantut la setgh jaln,,huaaa,,,so, now,aq ambex media...atleast xjd arkitek aq design buku pown jdi la.,,,pling untung klu ley jd wrtawn,,hahahah.
18. kowg nak taw x? aq ney sgt baik,,hahahahm,,,ayat xley bla,,saje nak puji diri sendiri sbb xtaw nak ckp pew..tp btoi la mmber2 aq sllu ckp..btoi x wei??hahah
19.bnda pling aq suke wat time Boring ialah kuar tgk mOvie,,pergghh,,,mmg 4vrte la,,lg2 klu dew owg blnje lg2 best,,,hehhehe
20. aq xbpe suke mkn...hahhahaha..pelik jew bunyi,,,hhahah,,tabiat aq sllu mkn xhbis,,,isyhhh,,membazir 2 amaln syaitan taw seha,,hahah,,ye tahu tp.....saje ngada2...tp aq suke masak,,wah,,,sgt2 suke bljar mask resepi baru...
21. boley x aq cakp aq nak anak yg rame,,hahahah,,sbb aq sgt2 suke budak2,,,drg ney kiut miut la,,,,,,Geram,,,RASE nak buke tadika sendiri lak,..hahahaha..
22. pe lg erk nak merepk ney??ha,,,aq suke sgt g xpdc,,,wah....mendaki...giler best walaupun pent but enjoy sgt2,,,,da lame x g mendaki ney...sape2 yg nak g 2 offer2 la aq ye,,hehehe
23, hadiah pling besar aq nah dpt ialah my lovely skuter,,,,,abah bg time 2 nak STPM..xnah sangka akan dapt....dlu duk usha2 jew...skli dapt,,hehehe
24. owg yg paling aq syg ialah fmly aq,,,mak n abah yg sgt2 byk berKOrban...xnah nak paksa aq wat bnda yg aq xsuke...love soooooo much la,,,
25. sume BNDA kt atas ney btoi2 pasal  diri aq,,,just aq simple girl...simple life...simple 4 evrtg...2 la aq NUROL FASIHA NASRI...aka SALOMA SAYHA,,heheheheh
HUhhhhh,,siap gak hope pUas hati ngn jawpn sye,,,heheh,,so, nak tag mmber2 len lak,,jwb ye kengkwn yg kene tag ney,,,,,heheheheh
ok,,sape dapt jawb aq bg hadiah special....nak taw pew dye,,,jeng jeng jeng jeng......

sok2 la,,,heheehe.....nah!!!!!
wOW,,,,!!!!!!BEsar Giler hadiah aq,,nah amBEx la aq da temph kt kEdai jaul kete,,t kowg ambex byr sendri k,,hehehehehh



SEnyum.....Rahsia Disebalik senyumn


  1. Para saintis mendapati senyum dan ketawa merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman di mana dapat merangsang seluruh tubuh dan mampu memberi manfaat berguna kepada sistem saraf otak dan juga hormon-hormon.
  2. Pengkaji dan pengamal barat percaya dengan memulakan hari dengan senyuman bukan sahaja berupaya menceriakan hidup anda tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. Apabila kita tersenyum, badan turut 'tersenyum' dan menganggap kita gembira. Kajian menunjukkan senyuman memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak.
  3. Apabila darah yang 'sudah sejuk' ini sampai ke hipotalamus (bahagian yang mengawal suhu badan dan emosi) ia menghasilkan kesan 'gembira'. Selain itu, apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi.
  4. Senyuman bukan sekadar reaksi gerak muka, tetapi turut mempunyai kaitan dengan penghasilan endorphin dalam otak yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu rasa lebih selesa dengan diri sendiri.
  5. Kajian menunjukkan individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam 10 minit. Hal ini terjadi kerana apabila kita ketawa, tekanan darah dan kadar dengupan jantung meningkat. Kemudian kedua-dua kadar ini akan turun iaitu lebih rendah daripada paras sebelum anda ketawa.
  6. Anda juga perlu sedar bahawa kanak-kanak lebih banyak ketawa dari orang dewasa. Kanak-kanak berumur antara empat hingga enam tahun ketawa 400 kali sehari berbanding hanya 15 kali sehari di kalangan orang dewasa. Jesteru tidak hairan jika orang dewasa lebih mudah diserang penyakit serta mengalami masalah tekanan dan kemurungan.
  7. Kajian yang dibuat oleh sekumpulan saintis dari Universiti Pusat Perubatan California menjelaskan terdapat dua jenis 'stress' iaitu stress yang baik dan stress yang tidak baik. Senyum dan ketawa dikategorikan sebagai stress yang baik. Stress yang tidak baik akan memberi tekanan kepada sistem ketahanan badan.
  8. Dalam kajian di atas, dua kumpulan orang dewasa telah digunakan sebagai eksperimen. Kumpulan pertama dipertontonkan cerita-cerita lucu manakala kumpulan kedua diletakkan disebuah bilik tanpa berbuat apa-apa. Sampel darah diambil 10 minit sebelum dan selepas kajian dibuat. Dari keputusan sampel darah tersebut, kumpulan pertama didapati peningkatan hormon semakin baik seperti hormon 'endorphins' dan hormon 'neurotransmitters' dan penurunan tahap hormon stress 'cortisol' dan 'adrenaline' .
  9. Ketika kita ketawa, sel pembunuh tumor dan virus semulajadi dalam badan akan bertambah selaras dengan pertambahan Gamma-inteferon (protein melawan penyakit), sel T (yang penting untuk sistem pertahanan badan) dan sel B (yang menghasilkan antibodi melawan penyakit).
  10. Senyuman juga mampu merendahkan tekanan darah, menambah kemasukan oksigen dalam darah dan ini secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan. Banyak kajian terbukti bahawa tekanan emosi seperti kemurungan, kemarahan atau keresahan mempunyai kaitan dengan sakit jantung.
  11. Senyuman yang diakhiri dengan ketawa mengaktifkan kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok, atritis dan ulser. Pusat Perubatan Universiti Maryland menjalankan kajian ke atas 300 responden dan mendapati 40 peratus orang yang mengidap penyakit jantung kurang ketawa berbanding orang yang sihat.
  12. Senyuman dan ketawa antara senaman yang baik kerana ia membabitkan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, muka, kaki dan otot belakang badan. Ketawa 'mengurut' organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen, merangsang kedua-dua belah otak dan meningkatkan keupayaan untuk belajar. Ia melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi; membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru.
  13. Ketawa juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi usus, sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan. Ada juga yang percaya ketawa boleh membakar kalori seperti kita bersenam beberapa minit.
  14. Selain memberi pelbagai kebaikan kepada tubuh, dalam ajaran Islam sendiri mengatakan senyum itu satu sedekah. Senyum mampu menjadi penawar pada penyakit rohani yang kronik. Senyum tidak perlu modal, hanya sekelumit rasa ikhlas yang bisa memaniskan senyuman itu. Senyuman yang dilemparkan mampu menyerikan hari insan lain. Mungkin juga mampu menyejukkan hati yang sedang marah atau mampu juga untuk memulakan sesebuah ikatan.
  15. Pujangga menyebut :" SENYUM ITU KELOPAK. KETAWA ITU BUNGA YANG SEMPURNA KEMBANGNYA"
so,,,MarilaH KITEW SAME2 seNyum,,,,Senyum.....

Sunday, December 5, 2010

fakta Menarik Dunia siri 2

jom kite selonGkar fakta menarik bersama cIK sayha ,,,jom2..

~ Bahasa yang paling luas digunakan di dunia ialah Bahasa Mandarin. 

~ Manusia dewasa mempunyai 207 batang tulang. 

~ Gas yang paling ringan di bumi ialah gas Hidrogen. 

~ Cermin mata dicipta pada tahun 1310 oleh seorang rakyat Itali yang bernama Salvinius Armadus. 

~ Gunung berapi hidup yang tertinggi di dunia ialah Gunung Cotopaxi. 


~ Air Terjun yang tertinggi di dunia ialah Air Terjun Angel. 


~ Pengasas pasukan polis yang pertama di dunia ialah Sir Robert Peel. 

~ Siput babi termasuk dalam kumpulan 'moluska'. 


~ Pokok bunga madat atau popi yang digunakan untuk menghasilkan candu, morfin dan heroin dikenali juga sebagai Papaver Somniferum.


~
Selat yang terpanjang di dunia ialah Selat Melaka dan Selat yang paling lebar di dunia ialah Selat Mozambique. 


~ Bangunan Taj Mahal di Agra, India dibina oleh Maharaja Mogul iaitu Shah Jehan untuk isteri kesayangannya dan siap pada tahun 1648.

~ Warna bintang yang paling sejuk sekali ialah Merah 

~ Landasan Keretapi bawah tanah yang pertama dibina di dunia ialah Landasan Metropolitan, London.



~ Cahaya dapat mengelilingi bumi sebanyak tujuh kali dalam sesaat.

~ Sungai "Hwang Ho" dikenali sebagai "Nestapa China" kerana sungai itu sering membawa bencana banjir ke lembangannya

~ Permainan snooker berasal dari negara India. 



~ Negara Perancis telah menghadiahkan patung kebebasan " Statue Of Liberty " kepada Amerika Syarikat sebagai tanda persahabatan dan kebebasan pada tahun 1884.

~ Floran adalah nama garam galian yang dapat menghalang kerosakan gigi.

~ William Harvey ialah seorang ahli Fizik yang menjumpai sistem pengedaran dadah di dalam badan manusia. 

~ Korea Utara dan Korea Selatan telah berperang pada 25 Jun 1950.



Jika seluruh peredaran darah dalam manusia digabungkan, maka keluasannya melebihi 2 keliling bumi.

~  Tubuh kita akan menyusut 1 cm pada malam hari dan akan kembali seperti semula kerana tulang belakang  kita menahan beban pada saat tidur, sehingga melebar kembali.


~  Orang buta juga bermimpi, namun mimpinya berupa suara, rabaan, maupun getaran.


~  Ketika orang-orang zaman purba kala sakit kepala, mereka mengubatinya dengan membuat lubang di bahagian kepala yang terasa sakit.


~  Bahawa nama vanila itu diambil dari kata vagina, kerana bentuk vanila seperti vagina.


~   75% debu dirumah kita, itu berasal dari kulit kita yang sudah mati.

jALAN-jALAN g kEnduri kAWEN

YUhuuu,,,da lamE xg KeNDUri kahwin,,riney sbb kan owg terdekat kwen so AQ angkt kaki dr UM,,ambex rapid...tuRun stesn U,,nek pUtra bli tiket G masjiD jAMEk...n then Tggu my fwen nida frOm UniTAR..tEtibe perut rase lapo g la jaln2 lu cri mkn,,hehhe..huh,,1st time g jaln2 pakai bju kurung,,ayu gi2,,hahaha..n then ambex lak LRT,,,go 2 AMPANG,,,yehaaa..perjlnn yg agak jauh,,last destinatiOn..tuRun SANE my ANGAH ambex so.....kete Exora menyusur laju menuju ke Tamn TASik AMpang HiliR..tEmPT berlgsgnya walimatulurus farra my cOusin...yekew?ank buah abg ipar kire pngkt ape erk?,,xkesah la,,,bytway,,FaRra @ nana ney sebaya aq,,heheh,,wah,,tetibe rase mcm nak kwen skli lak,,hehe..ACtly wedding dye ney dewn 2 btoi2 depan tasik,,,mmg sweet sgt2,,,hahha..
ney la pelamin nana....cantikkan??? merah putih,,sweeeeeeeeeet
ney la NANA n suamI
BuBUR jagung DEsert,,,tp sedikit HanGIT,,Hehe
diz serVnr,,,hehehe,,,wah,,,Teh tarIK pown dew,,heheh
mmber Sye yg TUruT menyeLit..nieDa n AKMA,,,,hehe
                   afif n boboi beStnye men kt tasik2...

Friday, December 3, 2010

yeahaaa..kepala aq pusIng

teTIbe kepala aq berpusing2....tingtOng...aduyai...kEnapa?..the ReasOn pOning kepala susun Jadual Kelas seM depan...huaaaa,,,kelas bertiIndah,,xpown exam Yg clash,,,plg dahsyat 1 hari dew 2 pper..mampus aq,,,rase mcm xnak jew msuk sem depn trus jump 3rd Year,,ooyeee..hehe..tgk2 jaDual td..aq nak ambex pper Pew ye,,,so peNAT fkir,,tekan button,,enter,,eNter,,,kt Umisisweb..rase klu web 2 ley berckp dye akan ckp " please stoped!"...pEnat da tgk muKE aq,,hahaha..tp nak wat mcm ne,,isnin ney da strt registr kos...aiyoooo....Media oooo media,,,,bahasa,,,,OOO,,BAHASA,,kau buat kepala aq mcm nak tercabut ney...so pas fkir n fkir aq da muktamat nak ambex pper kt Media,,,,BOOK DESIGN,,PRODUKSI TV,,N PHOTO JOURNAL...wah,,,tp jadual agak padat..t aq share jadual ngn kowg,,pas2 Bahasa lak,,,aq choose..tATABAHASA 3...ANALISIS BAHASA...n SEJARH BHASA,,,mantop..pas2 ambex lak APK( Asas PEmbudyaan Keusahwnn) kt fac Kejuruteraan,,,hehehhehe,,,saje nak menggatal kt sane,,,hahaha..so tOtal2 cukup la 21jam kredit... dewinorafizah kamo plih apa pula??hahah.. pas2 tetibe terPkir pasal 3rd Year aq nak dok luar la,,,uBah angin jemu da dok kolej...mau tRy life kt luar lak,,agak2 berbaloi x ye??tp klu ikut kira2,,lg jimat dok luar,,yuran mahal beNo la,,,bukan nak kate pew tp UM....universiti mAHAL,,hahahhah...

lagi fakta MEnarik

1. Cuba tengok zip seluar anda, tertera  huruf YKK..YKK bermakna Yoshida Kogyo Kabushibibaisha iaitu sebuah kilang  membuat zip terbesar di dunia yang menghasilkan zip yang korang pakai sekarang  ni..

2. bunyi (kuek) yang dihasilkan oleh itik tidak bergema dan beralun.  Sehingga kini kita tidak tahu mengapa. 

3. Dengan sepotong coklat boleh  membunuh anjing? benar!!Coklat mampu merosakkan sistem pernafasan dan jantung  anjing. Dengan ounces yang  banyak mampu membunuh seekor anjing bersaiz  kecil.

4. Kebanyakan lipstick yang kita pakai sekarang ni  mengandungi sisik ikan yang telah diproses. 

5. Pada tahun 1830,  ketchup (sos tomato) digunakan sebagai ubatan dan bukannya perasa tambahan  pada makanan.

6. Tiada satu pun jam di Las Vegas gambling casinos. Dengan  ketiadaan jam akan melekakan penjudi penjudi dengan taruhan  mereka.. 

7. Kerana ketangkasan Bruce Lee..pengarah terpaksa  memperlahankan sedikit filem yang diambil kerana terlampau laju dan  pergerakan aksinya
tidak dapat ditangkap melalui lensa kamera. Sesuatu yang  agak luar biasa dari orang lain. 

8. Nama sebenar rama-rama (butterfly)  ialah'flutterby'.

9. Mosquito repellents atau penghalau nyamuk tidak  membunuh.Sensor nyamuk hanya dikaburi dan ini menyebabkan nyamuk tidak dapat mengesan di mana mangsa berada. 

10. Pakar dan doktor gigi  mengesyorkanberus gigi hendaklah diletakkan sekurang kurangnya 6 kaki jauh  dari tandas utk menghalang kuman berterbangan ketiki anda menggunakan flush  tandas.

11. Jika nombor 111,111,111 didarab 111,111,111 anda akan dpat  jawapan 12345678987654321. 

12. Warna biru adalah warna kesukaan 80  peratus rakyat Amerika.

13. Tanda (#) di keyboard komputer anda  sebenarnya dinamakan 'octothorp'.

14. Adalah mustahil jika anda bersin  tapa memejamkan mata. 

15. Seekor lipas boleh hidup selama 10 hari tanpa  kepala.

16. Jika dikangkangkan kaki dan baring secara telentang, kita  tidak akan tenggelam di dalam pasir jerlus.

17. Nama yang paling  banyak umumnya di dunia ini ialah Muhammad. 

18. Di Eropah, kebanyakan  wanita Eropah tidak memakai seluar dalam sehingga ke tahun 1900 barulah  seluar dalam diperkenalkan.

19. Produk pertama menggunakan bar code  adalah Wrigley's gum.

20. Mexico  City tenggelam sedikit demi sedikit sekitar 10 inci  setiap tahun. 

21. Mengikut statik dalam kehidupan, ayam adalah haiwan  yang paling banyak di dunia mengalahkan manusia, kerana cara pembiakan yang berleluasa dan senang dibiakkan untuk makanan.

22. Otak akan lebih  aktif ketika tidur dari ketika anda menonton tv. 

23. Terdapat banyak  telefon di Washington D.C mengalahkan penduduk penduduknya.

24. Untuk  melepaskan dari gigitan buaya, anda perlu mencucuk matanya menggunakan jari  sekuat hati. Buaya akan melepas anda serta merta. 

25. Jika sebutir kecil  kismis dijatuhkan di dalam segelas champagne segar, kismis tersebut akan  turun ke dasar gelas dan naik semula dan turun
kembali dan seterusnya seakan  dilambung-lambung.

26. Leonardo da Vinci jugamencipta gunting dan beliau menghabiskan 10 tahun untuk menyiapkan lukisan agungnya iaitu Monalisa(10 tahun untuk 
bahagian bibirnya sahaja)

27. 90% dari pembaca yang membaca info  ini kebanyakannya tidak tahu tentang fakta yang telah diberikan. Keajaiban  fakta fakta sebegini dapat
menarik minat pembaca untuk mengetahui dari atas kemusykilan minda kita.
wat mase ney 2 dlu yg sy nak share...t sambg lg k,,,heheheh